Fiskardo


Het kleurrijke dorp Fiskardo is het meest noordelijke plaatsje van Kefalonia. Iedereen geniet hier van de authentieke huizen, autovrije straatjes en boetiekjes. Je kunt hier sfeervol eten aan het water en tegelijkertijd genieten van het komen en gaan van de zeilboten.


Assos


Het liefelijke dorp Assos ligt op een schiereilandje aan de westkust van Kefalonia. Assos wordt gedomineerd door het erboven gelegen ''Kastro''. een burcht uit de 17de eeuw en gebouwd door de Venetiërs  die toen heer en meester waren op het eiland.  Je kunt via het brede aangelegde voetpad in een half uur naar boven wandelen. Je kunt ook via de kant die men de achterzijde noemt naar boven lopen. Je neemt dan het bergpad. Dat is iets meer klauteren maar de wandeling is zeker de moeite waard. Tip: neem wel voldoende drinken mee tijdens de wandeling!


Mount Ainos


Ainos is de naam van de hoogste berg van het eiland Kefalonia met een top van 1.628 meter. Het is hiermee direct ook de hoogste berg van de Ionische Eilanden. Het gebergte ligt pal achter de kuststrook van Lourdata tot aan Skala. Tegelijkertijd is de berg en de omgeving hieromheen sinds 1962 een van de nationale parken van Griekenland. Dit heeft de Ainos te danken aan de unieke grote bossen met de Kefaloniaanse spar “Abies cephalonica”. Tegen de berghellingen groeien ook veel planten en bloemen die nergens anders voorkomen. De berg Ainos wordt ook wel Black Mountain genoemd vanwege de diep donkergroene kleur van de dennen en beslaat een oppervlakte van 2.862 hectare met een doorsnee van ongeveer 14 kilometer. Je kunt hier heerlijke wandelingen maken hier. Op heldere dagen zie je Zakynthos en vele andere eilanden liggen en kijk je tot aan het vasteland van Griekenland.

Op de Ainos leeft een kudde wilde paarden. Met wat geluk kun je ze zien in de namiddag bij het klooster Zoödohos pighi, gelegen op een lagere helling van de berg aan de oostkant. Hier is een waterbron waar de paarden komen drinken.


Melissani grot


De Melissani-grot/meer is een schitterend ondergronds meer dat in feite deel uit maakt van een ondergrondse waterstroom. Het ligt bij het dorp Karavomylos bij Sami en is één van de grootste attracties van het eiland.

In de Griekse mythologie stond de grot bekend als grot van de nympfen. De grot en het meer werden in 1951 ontdekt. Er is toen een toegangstunnel gegraven waardoor het meer bezoekbaar werd.

In de oudheid al is het dak van de grot ingestort waardoor de zonnestralen op het water van het meer schijnen wat een prachtig caleidoscopisch effect heeft en het meer een turquoise kleur geeft. Vooral tussen 12 en 2 zijn de kleuren het mooiste.

Gondeliers varen je rond in een bootje over het meer en leggen uit wat je ziet. Deze tocht duurt ongeveer een 20 minuten.

Via de link: Cruise boten

kun je zien wanneer er cruise schepen aanleggen in de haven van Argostoli. Het is beter deze dagen te vermijden als je naar Melissani gaat omdat het dan heel druk is.


Drogarati  grot


De Drogarati grot is een druipsteengrot met stalagmieten en stalagtieten. De grot bestaat uit 2 ruimten, waarvan de tweede de mooiste is. Hier worden af en toe concerten gehouden vanwege de goede akoestiek.

De temperatuur in de grot is altijd zo'n 18 graden. Het is ook altijd vochtig in de grot.

Een bezoek aan de grotten Melissani en Drogarati wordt vaak gecombineerd; er is ook een combi-ticket verkrijgbaar bij de kassa van beide grotten.


Schildpadden in ArgostoliDe Caretta Caretta zeeschildpadden zijn één van de grootste zeeschildpadden en een bedreigde diersoort. Het is de enige soort zeeschildpadden die voorkomt in de Middellandse zee. Ze komen nog vrij veel voor op Kefalonia.
In de hoofdstad Argostoli zwemmen ze rond in de haven waar ze paren, waarna de vrouwtjes doorzwemmen naar de zandstranden van zuid Kefalonia waar ze s'nachts tientallen eieren leggen in een kuil die ze graven en daarna weer bedekken met zand. Na acht weken komen de baby schildpadden s'nachts tevoorschijn. Ze lopen dan naar zee gelokt door het licht van de horizon. één op de duizend schildpadjes haalt het om volwassen te worden. Ze worden opgegeten door zeemeeuwen of halen de zee niet. Argostoli is een goede plek voor het spotten van schildpadden op Kefalonia. In de haven komen vissersboten af en aan voor de daghandel en dit trekt de schildpadden enorm, die de visresten opeten. Rond 10.00uur, als de vissersboten de haven binnen komen is het beste moment om ze te spotten. Sommige blijven voorgoed in de haven (normaal zwemmen ze duizenden kilometers naar warmere oorden) en rondom de Drapano brug kun je vaak zien zwemmen. Om de minuut komen ze aan de oppervlakte om adem te halen.


Myrtos beach


Myrtos Beach ligt in de regio Pylaros, in het noordwesten van het eiland KefaloniaHet strand van Myrtos ligt tussen de voeten van twee bergen, Agia Dynati en Kalon Oros.

Het strand staat wereldwijd bekend als een van de mooiste stranden.

Het strand van Myrtos is, zeker in het hoogseizoen, druk. Het is hier ook heerlijk zwemmen maar let op, het is niet zonder gevaar. Myrtos kent namelijk als een van de weinige stranden een flinke en gevaarlijke onderstroom!


Old Vlachata het verloren dorp


Old Vlachata (Grieks: Βλαχάτα, ook Βλαχάτα Εικοσιμίας) ligt boven Karavomylos bij Sami. Ooit woonden hier 800 mensen. De aardbeving van 1953 verwoeste het dorp en de inwoners werden verplaatst naar voornamelijk Karavomylos. De ruines geven een mooi beeld van oe het leven in een dorp voor de aardbeving eruit gezien moet hebben. In de zomer wordt tussen de Ruínes van het oude dorp een bizonder festival georganiseerd; Het ''Saristas Festival''. Drie dagen vol muziek, kunst, films en natuurlijk lekker eten! Andere na 1953 verlaten dorpen op het eiland zijn o.a. Annimata in de heuvels tussen Poros en Skala en Farsa tegenover Argostoli.


Drapanos brug Argostoli


Deze stenen brug met een reeks lage bogen waardoorheen het water vrijelijk kan stromen, werd in 1813 in eerste instantie van hout gemaakt. Het stadsbestuur van Argostoli was er fel tegen gekant, omdat de stad zo makkelijk bereikbaar werd voor bandieten, die aan de andere kant van het water het gebied onveilig maakte. Philip De Bosset, een Zwitserse ingenieur die voor de Engelse werkte en gouverneur van het eiland was, zette het plan echter door. Toen de brug er eenmaal was, was iedereen enthousiast vanwege de sterk verbeterde connectie met de noordoostkant van het eiland en de haven van Sami. De brug werd in steen afgemaakt door de volgende gouverneur Charles Napier. Het is met zijn bijna 690 meter de langste stenen brug over zeewater ter wereld. De brug die de aardbeving van 1953 met relatief weinig schade overleefde, is onlangs gerestaureerd en alleen nog toegankelijk voor voetgangers. Daarvoor reden er auto's en vrachtauto's overheen! Regelmatig moest er een auto uit het water worden getakeld omdat de brug in feite te smal was voor doorgaand verkeer van beide kanten. Bij de brug zie je een obelisk in het water staan. Hierop is een tekst gegraveerd die De Bosset als initiatiefnemer van de brug in 1813 herdenkt. De brug word ook De Bosset-brug genoemd. Als je over de brug wandelt kun je vaak zeeschildpadden zien.


Monument voor de gevallen Italiaanse soldaten (Acqui division) Argostoli


Dit monument vindt je aan de rand van Argostoli, als je de vuurtoren (Fanari) voorbij rijdt en daarna linksaf slaat. Hier worden de 9250 Italiaanse soldaten herdacht die zijn omgekomen tijdens gevechten met de Duitsers, die zijn geëxecuteerd of omgekomen tijdens transport naar detentiekampen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kefalonia in eerste instantie bezet door de Italianen. In 1943, toen het front in Italië instortte, kwamen de Duitsers. Zij vermoordden in koele bloede duizenden Italiaanse soldaten die zich eerst niet over wilden geven. De film 'Captain Corelli's mandoline' met Nicolas Cage en Penelope Cruz in de hoofdrollen en naar het boek van Louis de Bernieres, gaat hierover.


Romeinse villa in Skala


Aan de rand van het huidige Skala liggen de overblijfselen van een Romeinse villa. Een weggetje dat is aangegeven met een bord leidt naar deze idyllische plek aan het strand. De villa werd in 1957 opgegraven. Uit onderzoek is gebleken dat de villa is gebouwd in de 3e eeuw na Christus en toebehoorde aan een rijke Romein. De mozaïekvloeren zijn goed bewaard gebleven en zeker een bezoekje waard. Het mozaïek in de eerste kamer beeld Envy (jaloersheid) uit die wordt aangevallen door twee paar wilde dieren. In de tweede kamer wordt de offering van een wild zwijn, een stier en een ram uitgebeeld. De mozaïeken zijn omrand met decoratieve geometrische patronen.
Langs de oostkust van Kefalonia zijn nog andere Romeinse overblijfselen gevonden. Zo is er in Fiskardo een interssant Romeins kerkhof te bezichtigen dat is voorzien van uitlegborden.


Poros (havenstadje)


Poros is niet alleen de belangrijkste toegang tot de zeehaven van het eiland Kefalonia, maar is ook gezegend met verschillende fantastische stranden (waaronder Aragia Beach, bekroond met "Blauwe Vlag"). Het is een ideale accommodatielocatie van waaruit je ook kunt genieten van de heerlijke restaurants, bars, koffie en toeristische winkels die de stad te bieden heeft. Ook maken de vele auto- en speedbootverhuur in de stad (inclusief dagelijkse cruises die hier gestationeerd zijn) het je gemakkelijk om de vele andere fascinerende locaties op het eiland te verkennen!


Ithaka


Ithaki (Ithaka) is een beroemd eiland vanwege Odysseus. Hij was de Griekse koning van Ithaka en een van de aanvoerders tijdens de Trojaanse oorlog. Ook was hij was de bedenker van de list met het houten paard (paard van Troje) waardoor na tien jaar de oorlog tegen de Trojanen werd gewonnen. Na de oorlog, heeft hij nog eens tien jaar rondgezworven in de Middellandse zee, waarna hij naar zijn eiland terugkeerde en de minnaars van zijn vrouw Penelope versloeg.

De tocht naar dit mooie eiland duurt vanaf Poros ongeveer 45 min. Het is zeker de moeite waard, er zijn erg leuke winkeltjes en goede restaurants. Op de tocht er naar toe vaar je langs de ruige kust en met een beetje geluk spot je dolfijnen!

Veerboot Argostoli-Lixouri

De veerboot van en naar Argostoli en Lixouri, dit is een fantastische belevenis. Vanaf Argostoli de baai uitvaren en alvast in de verte Lixouri zien liggen. Deze trip is ongeveer 20 min. maar wat een feest. Je vaart langs het monument Saint Theodore Lantern in Argostoli. Je komt aan in de haven van Lixouri waar je gelijk op het stadsplein aan komt. Natuurlijk kun je er ook omheen rijden, achter Argostoli langs maar dit is zeker de moeite waard, en erg leuk.

vuurtoren van Saint Theodore

Op slechts een paar kilometer van Argostoli vindt u een van de beroemdste handelsmerken van Kefalonia, de vuurtoren van Saint Theodore. Gelegen op een kunstmatige kaap, is de vuurtoren van Saint Theodore de ultieme plek voor romantische momenten en adembenemende foto's. Het is een witte, 8 meter hoge vuurtoren geïnspireerd op de Dorische bouwstijl, die oorspronkelijk werd gebouwd in de tijd dat Charles Napier gouverneur van Kefalonia was. Volledig verwoest door de aardbeving, werd het in 1964 herbouwd door de architect Takis Pavlatos met behoud van zijn oorspronkelijke architectonische karakter.

Petani Beach

Petani is te vinden op het eiland Paliki, waarvan de hoofdstad Lixouri is. Op een kleine 20 min van Lixouri vind je dit adembenemende strand. Een mooie tocht naar beneden waar je ook nog eens een zeer goed restaurant vind waar je de lekkerste lokale favorieten kan krijgen. Ga wel wat vroeger op de dag, want parkeren kan soms lastig zijn. Maar als je eenmaal beneden bent ben je op een super locatie. Er zijn ligstoelen en parasols. Je waant je echt op een stukje paradijs.

Klooster Agios Gerasimos.

Agios Gerasimos de beschermheilige van het eiland Kefalonia. Hier vind je het klooster in de Omala-vallei in het zuidwesten van het eiland en werd daar in 1559 gevestigd. Het klooster van Agios Gerasimos is een van de grotere kloosters van Kefalonia en is zeker niet onbelangrijk en een bezoek waard op Kefalonia.

Katelios.

Katelios is een kleinschalig dorpje maar onderschat dit plaatsje niet. Het heeft een hoeveelheid aan heerlijke restaurantjes met verse vis en andere typische Griekse lekkernijen, direct aan het water met een prima strandje met heel veel mogelijkheden. Het heeft een haventje en diverse leuke winkeltjes. Het is een geliefde stop voor een vers visje maar ook voor de leuke vakantie huisjes en andere accommodaties.